Požar dimnjaka

Dana 17.03.2019. godine u 11,26 sati zaprimili smo dojavu putem sirene i SMS poruka iz VOC-a Varaždin o požaru dimnjaka u Donjoj Voći 124. Na mjesto intervencije  izlazi malo navalno vozilo Mazda sa 4  i navalno vozilo DAF-1800 sa 8 i kombi sa 4 vatrogasaca. Dolaskom na mjesto intervencije započinjemo gašenjem požara prahom i vrši se čišćenje dimnjaka od čađe i pepela. Intervencija je uspješno završena u 12:40 sati.


Što treba znati o požaru dimnjaka:

Kod požara dimnjaka dolazi do zapaljenja čađe u dimovodnom kanalu. Čađa je po svom sastavu pretežno čisti ugljik. Požar dimovodnog kanala, sam po sebi ne predstavlja opasnost ako je dimnjak ispravan i kvalitetno napravljen, te će čađa u dimnjaku izgorjeti bez posljedica. Pravilnim ponašanjem tj. pridržavanjem određenih pravila požar se može izbjeći, a pravovremenim uočavanjem požara i ranim početkom gašenja šteta koju uzrokuje može se smanjiti na minimum.

Opasnost kod požara dimnjaka prijeti od:
• leta iskri – iz grla dimnjaka iskre lete po krovu i na okolni zapaljivi materijal što može uzrokovati zapaljenje.
• zagrijavanja zidova – dolazi do prijenosa topline kroz zidove kojima je obzidan dimovodni kanal. Ako su na takve zidove naslonjeni zapaljivi materijali (drvo, papir i sl.) može doći do zapaljenja i širenja požara na prostor.
• prijenosa požara na građevinske elemente zgrade – kod nepravilno izvedenih dimnjaka (najčešće stare zgrade) često je moguće naići na grede (krovne, međukatna konstrukcija) koje prolaze kroz dimovodni kanal. Dolazi do zapaljenja tih greda i prijenosa požara na krovište i/ili međukatnu konstrukciju, što može imati katastrofalne posljedice.
• pucanja dimnjaka – uzrok tome je vrlo visoka temperatura koja se razvija kod zapaljenja čađe u dimovodnom kanalu – i do 1000°C. Dolazi do pucanja zida kojim je obzidan dimovodni kanal i samog dimovodnog kanala
Kako bi dimnjak ispravno vršio svoju funkciju i ne bi predstavljao sigurnosnu prijetnju za svoje korisnike potrebno je držati se sljedećeg:
• Dimnjak mora biti izveden sukladno zakonskim propisima i tehničkim normama.
• Dimnjak se smije upotrebljavati samo za gorivo za koje je predviđen.
• Ne smije se koristiti isti dimnjak za ložišta na kruta i plinska trošila, niti se na dimnjak predviđen za ložišta jedne vrste goriva (npr. plin) naknadno smiju priključivati ložišta na kruta goriva.
• Potrebno je redovito čišćenje dimnjaka od strane ovlaštene pravne ili fizičke osobe koja obavlja dimnjačarske poslove na temelju ugovora o koncesiji.
• Potrebno je ukloniti sav zapaljivi materijal u neposrednoj blizini dimnjaka, posebno na tavanskim prostorijama koje često znaju biti zakrčene gorivim materijalima neposredno uz dimnjake.

Ovim putem želimo naglasiti i podsjetiti naše mještane da je na području Općine Donja Voća 2017. godine dodijeljena koncesija za obavljanje dimnjačarskih poslova, čišćenja i kontrole dimovodnih objekata i uređaja za loženje sa sustavom dovoda zraka te nadzor nad obavljanjem tih poslova, u svrhu održavanja njihove funkcionalne sposobnosti sprečavanja opasnosti od požara, eksplozija, trovanja te onečišćavanja zraka, koncesionaru CAMINUS j.d.o.o. Varaždin.

Vlasnici i korisnici stambenih i poslovnih objekata te korisnici drugih građevina i uređaja dužni su koristiti se uslugama ovlaštenog dimnjačara temeljem Odluke o obavljanju dimnjačarskih poslova na području Općine Donja Voća, omogućiti redovno čišćenje i kontrolu dimovodnih sustava i uređaja za loženje sukladno propisanim rokovima.

Pokazatelji da je došlo do požara dimnjaka:
• karakterističan zvuk koji dolazi iz dimnjaka poput glasnog huktanja.
• jako zagrijani zidovi kojima je obzidan dimovodni kanal. Oprez, ponekad su toliko vrući da može doći do opekotina prilikom diranja takvih zidova.
• let iskri iz grla dimnjaka
• karakterističan miris paleži
Postupak u slučaju da je došlo do požara dimnjaka:
• Nazovite vatrogasce na broj 193 ili 112 na koji trebate javiti vaše podatke (ime i prezime, telefon, adresu),
• Prigušite otvore za zrak na ložištu kako bi smanjili gorenje i postupno gasite peć (ložište) do dolaska vatrogasaca.
• Ne ulijevajte naglo vodu u peć jer bi moglo doći do naglog razvoja pare što može uzrokovati opekline i do pucanja peći uslijed nagle promjene temperature (ovisno o materijalu izrade).
• Obavijestite susjede o događaju kako bi spremni dočekali vatrogasce

Molimo vas da se pridržavate ovih uputa kako bi zajedno spriječili da dođe do požara dimnjaka koji svakako mogu imati i velike posljedice kako za same građane tako i za njihovu imovinu.