Vježba evakuacije i spašavanja

Vježba evakuacije i spašavanja

U ponedjeljak, 29. svibnja 2023., u Osnovnoj školi Andrije Kačića Miošića u Donjoj Voći održana je pokazna evakuacijska vježba u suradnji s DVD-om Donja Voća. Tema vježbe bila je gašenje požara unutar objekta škole te evakuacija učenika i djelatnika škole.

Cilj vježbe bila je praktična provjera Plana evakuacije i spašavanja u slučaju izvanrednog događaja u osnovnoj školi. Osim osposobljenosti djelatnika škole za postupanje u izvanrednim situacijama te valjanosti predviđenih pravaca evakuacije, promatrao se i postupak intervencije DVD-a, te eventualna potreba mijenjanja Plana evakuacije i spašavanja kako bi postao još učinkovitiji. Provoditelji ove vježbe bili su pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Donja Voća, bivši učenici naše škole, roditelji, sumještani.

Prema scenariju vježbe, u 11,00 sati izbio je požar u učionici, u požaru je ranjeno i dvoje učenika koje je bilo potrebno evakuirati. Domar škole, Stjepan Stolnik, upućuje poziv na 193 i obavještava službu o nastalom događaju, nakon čega je naložena potpuna evakuacija učenika i osoblja. Dvoje učenika, uslijed naguravanja u učionicama, zadobilo je lakše ozljede te su vatrogasci inscenirali njihovu evakuaciju i postupke s ozlijeđenima. Poštujući plan evakuacije i spašavanja, sve osobe koje su se zatekle u zgradi napustile su školu. Nakon provedene evakuacije i dolaska evakuiranih učenika i zaposlenika škole na Planom utvrđeno zborno mjesto obavlja se prozivka i utvrđuje brojno stanje. Vježba je trajala oko 30 minuta, a učenici su mogli i isprobati držati vatrogasni šmrk.

U vježbi su sudjelovali svi učenici i djelatnici škole. Nakon provedene vježbe održana je analiza vježbe s ocjenom uspješnosti i prijedlozima za poboljšanje sigurnosti učenika i djelatnika škole te kratko druženje.

Tekst i foto:

Biljana Jurić Šarčević, knjižničarka