Obilježavanje Dana vatrogasaca i Sv. Florijana

Obilježavanje Dana vatrogasaca i Sv. Florijana

Povodom Dana vatrogastva, koji se slavi u utorak 4.5., članovi dobrovoljnog vatrogasnog društva Donja Voća upućuju Vam čestitke sa željama da Vas, Vaše obitelji, prijatelje ali i cijelu vatrogasnu obitelj u svim životnim i vatrogasnim aktivnostima prati i čuva Sveti Florijan, nebeski zaštitnik vatrogasaca.

Dan Sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca obilježava se u utorak, 4. svibnja 2021. godine, članovi DVD-a Donja Voća će ove, prema preporuci glavnog vatrogasnog zapovjednika, taj dan obilježit tako da se između 18:00 i 19:00 sati napravi krug vatrogasnim vozilima kroz Općinu te će se tom prilikom puštati vatrogasne sirene, mještane se ovim putem obavještava o navedenom kako ne bi došlo do nepotrebne uznemirenosti.

Sveti Florijan kao zaštitnik od vatre i zaštitnik vatrogasaca

Kao zaštitnik vatrogasaca Sveti Florijan prihvaća se tek početkom XIX. stoljeća, tj. u vrijeme kad počinje organizirano vatrogastvo i kad se počinju ustrojavati dobrovoljna vatrogasna društva. Svetog Florijana, kao svog zaštitnika prihvatili su vatrogasci Europe (Austrije, Mađarske, Njemačke, Hrvatske i dr.), vjerojatno zbog toga što su smatrali da je bio rimski časnik u nekoj rimskoj legiji koja je imala zadaću gasiti požare i spašavati imovinu, te se poput vatrogasaca zalagao za svoje bližnje, nije zatajio kršćansku vjeru i hrabro je umro.

Sretan Dan vatrogastva i blagdan Svetog Florijana svim vatrogascima žele članovi DVD-a Donja Voća