Sedam dana na međunarodnoj razmjeni mladih

U nedjelu 21. Srpnja članovi DVD-a Donja Voća, Vidovec, Ivanec,Novi Marof i Varaždinske Toplice sretno su doputovali u mjesto Mozirje u susjednoj nam državi Sloveniji, te su se smjestili u Mozirskoj koči gdje su boravili tjedan dana s sudionicima iz Italije i Slovenije.

Stigavši u Mozirsku koču sudionicu su dobili svoje sobe, a nakon što su se smjestili okupili su se svi zajedno te su napravili raspored za cijeli tjedan i krenuli s predstavljanjem te međusobnim upoznavanjem. U ponedjeljak nakon doručka započele su prve radionice gdje se diskutiralo o Menadžmentu i radu s mladima, nakon što su prve teme bile odrađene, sudionici iz Hrvatske su imali svoju nacionalnu večer gdje su ostali sudionici mogli ponešto saznati o našoj državi te mjestima iz kojih dolaze sudionici ovog projekta. Na kraju smo ih sve iznenadili s pečenjem jegera vani na vatri te smo ostatak večeri proveli u laganoj atmosferi. U utorak smo otišli na ekskurziju. Posjetili smo profesionalne vatrogasce u Kranju, te smo prošetali kranjskim tunelima. Zaputili smo se i do Ljubljane pa smo posjetili Europsku kuću i u predavaonici smo odradili još dvije radionice. Nakon odrađenog posla smo slobodno razgledavali grad. U srijedu smo žičarom otišli na Medvedjak, vrh planine Golte na kojoj smo boravili. Tamo smo igrali igre koje su osmislili sudionici iz Slovenije te smo imali i radionice. Stigao je i četvrtak. Posjetili smo šumski muzej u Nazerju, a nakon toga su nastupile vodene igre u kojima smo se svi zabavili, a nakon njih smo otišli na kupanje u Savinju. Navečer smo posjetili lovce iz Nazerja te smo tamo igrali Čmrlj igru.

U petak smo otišli u Šinkov Turn, tamo smo se podijelili u dvije grupe. Jedna je grupa pomogla lovcima oko uređenja lovačkog doma i dvorište dok je druga grupa otišla na igralište i slušala zanimljive priče. Nakon odrađenog posla otišli smo do vatrogasnog doma gdje smo sve očistili i pripremili za piknik koji je bio navečer za sve mještane. Svi su se dobro proveli i zabavili te se zadržali i duže nego što smo očekivali. Na planinu smo se vratili kasno i svi smo bili umorni, ali nas ipak to nije spriječilo da ostanemo još malo zajedno i da se družimo. Svanuo je i zadnji dan, subota. Svi smo se pozdravili, zahvalili se i oprostili jedni od drugih te krenuli svojim kućama.

Tih tjedan dana nam je prošlo prebrzo, uživali smo, radili, razmišljali izvan kutije, stvarali nova prijateljstva. Vlasnik kuće se stvarno potrudio da ne budemo gladni. Sve što je skuhao bilo je prefino i nitko nije bio gladan. Nadam se da ćemo neke stvari o kojima smo diskutirali tijekom radionica primijeniti i u životnim situacijama. Nadamo se da će biti još ovakvih projekata u kojima ćemo rado sudjelovati.

Luka Banfić, Doris Bolčević, Mario Perić i Melanie Premužić

Foto:Melani Premužić i PGD Šinkov Turn