Proveden je projekt „Seksizam naš vatrogasni“

Proveden je projekt „Seksizam naš vatrogasni“

Seksizam je bilo koji čin, gesta, vizualni prikaz, izgovorene ili pisane riječi, praksa ili ponašanje temeljeno na ideji da je osoba ili skupina osoba podređena zbog svog spola. On je štetan, izaziva osjećaj bezvrijednosti, autocenzuru, pribjegavanje strategijama izbjegavanja, promjene ponašanja i pogoršanje zdravlja. Ponajviše pogađa žene i djevojčice i jedan je od glavnih uzroka neravnopravnosti spolova. Seksizam je prisutan u svakodnevnom životu, on je prisutan u školi, na poslu, na ulici, u medijima, vatrogastvu te ostalim stereotipiziranim zanimanjima. Sa njim se susrećemo još od najranije životne dobi, on nas svakodnevno oblikuje i upravlja našim svakodnevnim djelovanjem. Važno uočiti ga i što više žena i djevojčica prvenstveno u vatrogastvu upoznati sa njim.

Šestero operativnih članica DVD-a Donja Voća pod vodstvom predsjednika društva, Josipa Cingesara, izradile su projekt pod nazivom „Seksizam naš vatrogasni“. Cilj projekta je podizanje svijesti rasprostranjenosti seksizma u vatrogastvu. Istraživanje i analiza prisutnosti seksizma u vatrogastvu kroz jednodnevnu radionicu sa ženama u vatrogastvu. Kako bi se realizirao projekt napravile su radionicu u trajanju od 15.09.-17.09.2023. u Kampu vatrogasne mladeži Hrvatske vatrogasne zajednice u Fažani, a sam projekt financiran je iz programa i projekta od interesa za opće dobro koje provode udruge Varaždinske županije.

U projektu su sudjelovale žene iz DVD-a Novi Marof, DVD-a Varaždinske Toplice, DVD-a Strmec Podravski, DVD-a Maruševec, DVD-a Brbir, DVD-a Draganovec, DVD-a Rečica Matica, DVD-a Odranski Obrež, načelnica Općine Donja Voća Sanja Kočet, te kao organizatori DVD Donja Voća. Ukupno 33 članice dobrovoljnih vatrogasnih društva. Kako bi se mogle provesti radionice, izrađena je anketa na temu „Seksizam naš vatrogasni“. Anketa je bila javno objavljena te je na istu dobiveno ukupno 102 odgovora,  s naznakom da na nju odgovaraju isključivo žene, članice dobrovoljnih vatrogasnih društva, te ostalih vatrogasnih društva. Druga etapa projekta bila je interaktivna radionica koja je provedena 16.09.2023. Za početak radionice napravljeno je kratko predavanje gdje su se sudionice upoznale sa problematikom seksizma u vatrogastvu te samim pojmom seksizma. Kako kažu kolege vatrogasci, s obzirom na težinu posla, fizičke zahtjeve, zdravstvene preglede, žene u vatrogasnim postrojbama raspoređene su na dispečerska mjesta ili druge pomoćne poslove. Zašto je to tako ? Sam čin seksizma nije prisutan samo u javnim vatrogasnim postrojbama već i u DVD-u, gdje također djeluju žene operativke. Stavovi kao „nije to za njih“; „one su tu da kuhaju“; „neka se bave papirologijom“ upravo su glavni problem većine vatrogasnih društva. „Bravo mala postala si muško“, ovim je riječima vatrogaskinji Jasmini Kadiji čestitao njen kolega vatrogasac. Da li je potrebno da postanemo „muško“ da budemo jednako ravnopravne u djelovanju u vatrogasnim zajednicama?  Kao počasne gošće javile su se putem video veze Jasmina Kadija JVP Zagreb i Dijana Vanjek JVP Novska. Opisale su svoj put kroz vatrogastvo, probleme i prepreke na koje su nailazile kao žene u vatrogastvu, te svakodnevne obaveze koje imaju kao profesionalne vatrogaskinje. Danas ima sve  više aktivnih vatrogaskinja što su dokazale  kolegice iz DVD-a Draganovec prve žene operativne vatrogaskinje koje su ove godine bile na ženskoj dislokaciji na Braču. Kao gošće i sudionice radionice ispričale su svoje iskustvo dislokacije na Braču. Veoma su bile oduševljene istom, kao i načinom na koji su se prema njima ophodili muški kolege. U sljedećem dijelu radionice raspravljalo se o problemu seksizma, napravljena je analiza online ankete kao i zaključak iste. Čak 52% ispitanica susrelo se sa problemom seksizma u svojim vatrogasnim društvima. Sudionicama je podijeljen prazan papir gdje su  anonimno su napisale slučaj ili događaj u vatrogastvu gdje su se susrele sa problemom seksizma. Nažalost, od ukupno 33 sudionica, samo troje ih se nije susrelo sa problemom seksizma. Ovdje se postavlja glavno pitanje, što dalje? Kako možemo pomoći jedna drugoj, koji savjet bi dale jedna drugoj, koje je rješenje ovog problema?

Zaključak je da moramo pomoći jedni drugima i da možemo potaknuti promjene prema ravnopravnijem društvu, jer ipak „Svi smo jednaki u činjenici da smo svi različiti“.

Zahvaljujemo se gospodinu Ladislavu Tuku, Tomislavu Horvatu, te našem predsjedniku društva DVD Donja Voća Josipu Cingesaru, što su nam uz svoju podršku pomogli u realizaciji projekta. Isto tako zahvaljujemo se našim kolegicama sudionicama projekta na sudjelovanju i riječima podrške.