Završen projekt „Mogu sve što želim – mogu biti žena vatrogasac“

Sve su žene bile malene djevojčice koje su sanjale o tome da postanu hrabre, snažne i neovisne žene. Imali boljeg načina da to postaneš od toga da budeš žena vatrogasac? To što su žene manjih konstitucija i građe od muškaraca, ne znači da nisu jednako ili više hrabre kao i muške kolege. Koliko god se teži na emancipiranosti žena i ne razdvajanju poslova na muško/ženska, nažalost to se još uvijek dešava. Žene su jake, hrabre, snalažljive i trebale bi biti podrška jedna drugoj, saslušati jedna drugu, pronaći zajedničkim snagama rješenje za situacije u kojima se znaju naći u sklopu djelovanja našeg dobrovoljnog vatrogasnog društva, te isto tako poticati ostale žene da se odvaže i postanu žene vatrogaskinje.

Šestero operativki dobrovoljnog vatrogasnog društva Donja Voća, izradile su projekt na temu „Mogu sve što želim – mogu biti žena vatrogasac“. Cilj projekta je suradnja i poticanje što boljeg i efikasnijeg rada žena u dobrovoljnim vatrogasnim društvima, pronalaženje rješenja problematike u kojoj se nalaze, te promicanje dobrovoljnog i humanitarnog rada žena u sklopu društva. Kako bi se realizirao projekt, napravile su radionicu u trajanju od 16.9.-18.9.2022. koja je bila održana u Kampu vatrogasne mladeži Hrvatske vatrogasne zajednice u Fažani, a sam projekt financiran je iz programa i projekta od interesa za opće dobro koje provode udruge Varaždinske županije i Općine Donja Voća. U sklopu financiranja projekta za operativne članice DVD Donja Voća nabavljena je adekvatna oprema – odijela za gašenje šumskih požara , kacige i radni opasači.

U projektu su sudjelovali žene iz DVD-a Novog Marofa, DVD-a Donjeg Knegineca, DVD-a Varaždinskih Toplica, DVD-a Rečica-Matica, te kao organizatori DVD Donja Voća. Radionica je bila podijeljena u tri etape. Prva etapa bila je izrada ankete na temu „Stereotipi i predrasude – žene u vatrogastvu“. Anketa je bila javno objavljena te je na istu dobiveno ukupno 564 odgovora, od čega je 74,6% ispitanika bilo članova dobrovoljnih vatrogasnih društva, te ostalih vatrogasnih društva. U subotu 17.9.2022. provodila se interaktivna radionica.

Druga etapa realizacije projekta započela je sa temom „Dobre i loše strane – žene u vatrogastvu“. Svaka od sudionica dobila je papir na kojem je bila zapisana po jedna činjenica/problematika sa kojom se susreću žene u vatrogastvu, te je ista bila prokomentirana od strane svih sudionica projekta. Zaključak prvog dijela radionice bio je da se nažalost u još uvijek velikoj mjeri susrećemo sa diskriminacijom žena u vatrogastvu, od toga da žena nema prilike sudjelovati u intervencijama, jer to „nije“ posao za žene, do toga da postoje izjave muških kolega da će se DVD ugasiti ukoliko će trebati ženu operativku na intervenciji. Naravno bilo je ovdje i lijepih komentara što dokazuje da ipak postoje kolege koji ih podržavaju.

Slijedeći dio radionice bio je prezentacija na temu „Vatrogasna oprema – položaj žene u vatrogastvu“. Sudeći prema osobnim saznanjima i komentarima sudionica još uvijek u velikoj mjeri nemaju sve operativke adekvatnu zaštitnu opremu za sudjelovanje na intervencijama. Radionicu su završile obradom provedene ankete na temu „Stereotipi i predrasude – žene u vatrogastvu“. Analizirali su se odgovori ispitanika, te je napravljen zaključak. Iako živimo u 21.stoljeću, možemo primijetiti da se i dalje (ne u tolikoj količini) nameće pitanje ravnopravnosti spolova. Žene u vatrogastvu još uvijek nisu nešto „normalno”, nažalost društvo je takvo da upravo ta stereotipna zanimanja dijeli na muška. Čast izuzecima, nadamo se da će takvih biti u skorije vrijeme puno više. Osim ružnih i podrugljivih komentara koje su dobivale na neka njihova pitanje, našli su se ovdje i jako lijepi komentari. Komentari koji su vrijedni svake žene, ne samo vatrogaskinje. No, s obzirom na to da je od ukupno 564 ispitanika čak 63,7% bilo upravo žene, postavlja se pitanje da li je u većini slučajeva u pitanju ženska solidarnost?

Ipak, za kraj završili bi sa jednim veoma lijepim komentarom na pitanje: Kakve su reakcije okoline kada na intervenciju izađe žena?” Ispod maske svi smo jednaki”. Neka nam upravo taj komentar bude vodilja za sve aktivnosti kako u sklopu naših dobrovoljno vatrogasnih društva tako i općenito u životu.

Zahvaljujemo se gospodinu Ladislavu Tuku, Tomislavu Horvatu, te našem predsjedniku društva DVD Donja Voća Josipu Cingesaru, što su nam uz svoju podršku pomogli u realizaciji projekta. Isto tako zahvaljujemo se našim kolegicama sudionicama projekta na sudjelovanju i riječima podrške. Nadamo se da ovaj projekt neće biti nešto što je bilo pa prošlo, već neki novi početak djelovanja svih ženskih članica dobrovoljnih vatrogasnih društva.

Lucija Kučina