Detektorom metala pronađen zatrpani hidrant

Gašenje požara na štaglju prošlog utorka u Gornjoj Voći bilo je otežano radi toga što obližnji hidrant nije bio u funkciji , naime bio je zatrpan zemljom i kamenjem u dubini od 40 cm. Radi osiguranja dovoljne količine vode u pomoć je pozvana autocisterna DVD Ivanec zapremnine 7000 litara, a što su neki protumačili da su operativni članovi DVD Donja Voća koji su se nalazili na intervenciji  „zasrali“ tj. da nisu u stanju samostalno odraditi intervenciju.

U analizi intervencije koja je bila dan kasnije ukazano je na neke momente sa kojima nismo izlazili u javnost, dojava o požaru prema VOC-u kasnila je 15-tak minuta ,nadalje jedan od njih je činjenica da je vatrogasac Dario Kanjir sam iznio iz stambenog objekta staricu S.D. ,a koji je već dijelom bio nagorio i da su dečki unatoč visokoj temperaturi i zadobivenim manjim opeklinama spriječili da dođe do još veće nesreće.

Dva dana nakon požara uz pomoć detektora metala navedeni hidrant je pronađen i očišćen, te se moramo zapitati zar će vatrogasci detektorom metala i dalje tražiti hidrante.

Što se tiče hidrantske mreže , hidrantska mreža je dio komunalne infrastrukture koji bi trebao biti funkcionalan desetljećima nakon izgradnje. Njenu ispravnost mogu ugroziti mnogi nepovoljni utjecaji: korozija cjevovoda, ventila i hidranata, nakupljanje nečistoća, pucanje cijevi zbog prometnih opterećenja ili obližnjih građevinskih radova, tektonski poremećaji, vandalizam, priključivanje novih potrošača itd.

Prema Zakonu Zaštite od požara, Općina Donja Voća je na temelju Procjene ugroženosti izradila Plan zaštite od požara  koji obuhvaća i osiguranje dovoljne količine vode od distributera, te odgovornu pravnu osobu.To je u ovom slučaju Varkom d.d. iz Varaždina.

Obveza Varkoma dd je da temeljem zakona i podzakonskih propisa izradi dokument kojim se propisuju opći i tehnički uvjeti isporuke vodnih usluga, čime se uređuju međusobni odnosi između javnog isporučitelja i korisnika vodnih usluga na danom području. Svaki oblik vodne usluge uređuje se posebnim ugovorom davatelja i korisnika usluga. Uvjetima isporuke vodnih usluga propisano je tko i pod kojim uvjetima smije uzimati vodu iz javnih hidranata. Vatrogasne postrojbe u pravilu javne hidrante koriste temeljem članka 34. Zakona o vatrogastvu.

Vatrogasne postrojbe u Republici Hrvatskoj periodično provode kontrolu ispravnosti i performansi hidrantske mreže na njihovom području , jer ipak, jedini stvarni korisnici hidrantske mreže su vatrogasci, koji nemaju nikakvu formalnu nadležnost pri planiranju, izgradnji, odobravanju niti provjeri ispravnosti hidrantske mreže.

Postoji karta Općine Donja Voća  sa točnim oznakama svakog  hidranta na javnoj vodovodnoj mreži kojom upravlja Varkom d.d. , ali je ne možemo dobiti jer je to poslovna tajna. Da zaključimo  za hidrante na sustavu javne vodoopskrbe, za njihovo je održavanje, provjeru i izvedbu nadležan isporučitelj vodne usluge tj. Varkom d.d.

Molimo mještane Općine Donje Voće koji znaju da je u blizini njihovih stambenih i gospodarskih objekata neispravan ili neoznačen hidrant , da to prijave distributeru vodoopskrbe Varkom d.d. ili Općini Donja Voća.

Tekst:Josip Cingesar

Foto: Mario Denac